Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството

...
Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството
Коментари Харесай

Под булото на секретността не са правени търгове в МО

" Имам много сериозни учредения да се колебая, че ползите на Министерството на защитата са били защитавани, надлежно ползите на страната. " Това сподели пред БНР служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Предстои да бъдат оповестени данни от инспекции, които са съвсем приключени, сподели Панайотов. В предаването  " Неделя 150 " той обясни, че са били осъществявани предварителни 100-процентови предплатени разплащания по контракти.

" Някъде към 80-90% от договорите са предплатено разплатени. "

Това се е случило да вземем за пример за построяването на инфраструктурата на новите самолети Ф-16 на авиобаза " Граф Игнатиево " и освен, където от декември 2020 година до май на актуалната са били разплатени предплатено над 184 милиона лв..

" От всичките към 50 плана по създаване на инфраструктурата се работи по три. Парите са платени. "

Под булото на секретността не са правени търгове и конкурси за избор на реализатор на даден план или дадена социална поръчка, съобщи министър Панайотов.

" И проектите са раздавани с изтъкване на дадените компании. "

Той посочи, че това е ставало както при плановете, съдържащи класифицирана информация, по този начин и при останалите.

До две седмици ще завърши работата на проверяващите от Военна полиция по инцидента, при който почина майор Валентин Терзиев, съобщи още Георги Панайотов

Официалният отчет ще бъде в две елементи – класифицирана и некласифицирана.

" Веднага ще го оповестя ", увери министър Панайотов.

Запитан има ли някой интерес истината по случая да бъде потулена, военният министър акцентира:

" Естествено, че няма подобен интерес. "

Според Панайотов има максимална бистрота в хода на инспекциите и по всеки подробност.

Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения  " на десетките така наречен специалисти ", моли още веднъж министърът на защитата. По думите му това още повече задълбочава отрицателните настроения и пречи на следствието.

След срещите си с водачите и техническия състав в база " Граф Игнатиево ", където работеше починалият при случая край Шабла водач майор Валентин Терзиев, Панайотов показа, че те са принудени да преодоляват насаждания боязън за бъдещето на авиацията.

Не са механически неизправни самолетите, увери военният министър.

В мощ е рамков контракт с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини. Предстои сключването на ново съглашение за поддръжка, изясни Панайотов.

" Ако не се беше случило това злощастие с майор Валентин Терзиев, той персонално щеше да има нальот някъде към 60-70, може би даже 80 часа единствено през тази година. Графиката на летателните часове потегли нагоре, тъй като се поддържа техниката ", по този начин Георги Панайотов отговори на някои от рецензиите за малко часове във въздуха на професионалните летци.

Търсенето на варианти за интегрираната поддръжка на МиГ-29 ще бъде прегледано скоро на Съвет по защита, заяви още той.

" Направил съм нужните първи крачки. Няма да имам време да ги извървя. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР